ΠΟΛΥΕΣΤΙΑΚΑ – ενα πολυ-εργαλειο της συγχρονης ορασης

Στην εποχή της υψηλής ευκρίνειας , των αυξημένων απαιτήσεων και των πολλαπλών αναγκών  δε θα μπορούσε ο σύγχρονος  πρεσβύωπας να στερείται από το απόλυτο ‘εργαλείο’ για τέλεια όραση σε όλες τις αποστάσεις :τα πολυεστιακά γυαλιά

Επιχειρώντας μια απλή και σύντομη περιγραφή μπορούμε να πούμε πως οι πολυεστιακοί είναι φακοί που περιέχουν στον ίδιο φακό (και χωρίς άκομψα διαχωριστικά σημάδια) την ισχύ και για την μακρινή (περιοχή γύρω από το ύψος της κόρης  του ματιού) και για την κοντινή (στο κάτω τμήμα του φακού) αλλά και ενδιάμεσα κανάλια όπου αυξάνεται βαθμιδωτά η ισχύς από πάνω προς τα κάτω με αποτέλεσμα ο χρήστης να βλέπει καλά και στις ενδιάμεσες αποστάσεις!

Σήμερα και στην Ελλάδα δεκάδες πρεσβύωπες  έχουν κάνει τη καθημερινότητα τους ευκολότερη με τη χρήση των πολυεστιακών φακών  παρόλο που οι ‘Ελληνες  εμφανίζονται περισσότερο διστακτικοί  σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαιους.
Τα αίτια είναι πολλά και επιγραμματικά θα αναφέρουμε την κακή  ενημέρωση, το φόβο της αποτυχίας και το κόστος.

Στη περίπτωση ,ειδικά στους παράξενους καιρούς που διανύουμε, του κόστους πρέπει να αναλογιστούμε αρχικώς  όλα όσα μας παρέχει ένα μόνο ζεύγος γυαλιών ,την αποφυγή του να έχουμε 2 και 3 ζεύγη (διαφορετικό για μακριά, μεσαία, κοντά  και πάλι χωρίς να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας) και το σπουδαιότερο ότι οι νέες τεχνολογίες έχουν ελαχιστοποιήσει όλα όσα μέχρι πρότινος μας δυσκόλευαν στο να ‘συνηθίσουμε τα πολυεστιακά μας’ κάνοντας το ρίσκο της δαπάνης μικρότερο.

Σε κάθε περίπτωση  ,λοιπόν, αν κάποια βασικά πράγματα λειτουργήσουν σωστά η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Ποια είναι αυτά; Η αρχή της επιτυχίας είναι η σωστή συνταγή και για τις δύο βασικές αποστάσεις (μακριά – κοντά)

Στη συνέχεια έχουμε να κάνουμε με την επιλογή του κατάλληλου σχεδιασμού του πολυεστιακού. Μη ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα απολύτως προσωπικό ‘εργαλείο’ το οποίο και θα καθορίσουν οι δραστηριότητες του χρήστη (επάγγελμα , χόμπι ),η ηλικία, η συνταγή, το μέγεθος του σκελετού κ.α.

 Διαφορετικό σχεδιασμό επιλέγουμε σ έναν άνθρωπο που περνά τις περισσότερες ώρες τους μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή για παράδειγμα απ ‘ ότι σ’ έναν οδηγό , σ έναν βιβλιοθηκάριο κ.ο.κ.

Στη συνέχεια αποτελεί αποκλειστική υπόθεση του οπτικού σας η σωστή λήψη κέντρων, ύψους  , και τοποθέτησης των φακών στο σκελετό οράσεως της αρεσκείας σας.

Ακολουθώντας  τις οδηγίες  του η μετάβαση στο νέο τρόπο όρασης ( πως θα κοιτάζουμε από κάθε σημείο του φακού , που θα κινούμε το βλέμμα και πού το κεφάλι ,τι θα αποφεύγουμε να κάνουμε κλπ)  γίνεται όσο το δυνατόν ομαλότερη   και είναι ζήτημα πλέον λίγων ημερών στο να προσαρμοστούμε (ο εγκέφαλος μας και μείς) στα νέα δεδομένα!

Και φτάνουμε στο τελευταίο παράγοντα επιτυχίας αλλά τον σπουδαιότερο: την συμβολή του εκάστοτε χρήστη! Κάθε εργαλείο για να μας δώσει όλα όσα χρειαζόμαστε πρέπει να το δουλέψουμε σωστά. Συνεχής χρήση ,ειδικά στο πρώτο διάστημα (το ‘βάλε- βγάλε ‘ μας γυρίζει στο μηδέν) σωστή χρήση , αλλαγή κακών συνηθειών ,όπου απαιτείται , και  προσαρμογή με υπομονή και καλή θέληση είναι τα κλειδιά για να χαρούμε  μια εξαιρετική εφεύρεση που θα μας δώσει την όραση που μας αξίζει: την τέλεια !

                                                                Νίκος Τσιορβάς

                                              (Πτυχιούχος ΤΕΙ ΟΠΤΙΚΗΣ Αθηνών)

Μετάβαση στο περιεχόμενο