Προσεχετε σαν τα ματια σας;

Ζούμε σε μια χώρα που ο ήλιος είναι ευλογία και ταυτόχρονα κίνδυνος αν δεν προστατευτούμε απ ‘την ακτινοβολία του.
Θα έχετε ακούσει τους ειδικούς να φωνάζουμε για απορροφητικά γυαλιά , για φίλτρα , για προστασία απο τις βλαβερές ακτίνες , για το τι μπορεί να προκληθεί αν δεν προστατευτούμε σωστά , για την αποφυγή απόκτησης »φθηνών » , ακατάλληλων , μη αυθεντικών γυαλιών ηλίου .
Εμάς που καθημερινά ζούμε με το αίσθημα ευθύνης αν τα πιστοποιημένα προϊόντα που διαθέτουμε στα οπτικά μας καταστήματα καλύπτουν επακριβώς τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις και ανάγκες σας.
Και αντι σήμερα να αναφερθούμε στα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας , αποτέλεσμα χρόνιων ερευνών με εξειδικευμένους φακούς που προστατεύουν τα μάτια απο ολη την γκάμα των βλαβερών ακτινών , όπως οι φακοί μελανίνης ή οι blue blockers φακοί , ακόμα και για τους γνωστούς σε όλους μας πολωτικούς φακούς , αναλωνόμαστε στο να επιστήσουμε την προσοχή σας στο να μην αγοράζετε ανεξέλεγκτα τα επικίνδυνα και ακατάλληλα ´γυαλιά ηλίου ´ . Με προβληματισμό και απογοήτευση διότι βλέπουμε να έρχονται συνεχώς στα χέρια μας για »επισκευές » γυαλιά απο πλανόδιους , περιοδικά , σούπερ μάρκετ , ρουχάδικα και (γυαλια για τα παιδια σας απο )παιχνιδάδικα και όλη την ασιατική λαίλαπα που κυκλοφορεί ευρέως και ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο (και όχι μόνο …) με ψευδείς ενδείξεις και προδιαγραφές!

Αν είναι οικονομικοί οι λόγοι , ειναι λάθος γιατι αφενός υπάρχουν αξιοπρέπεστατα, οικονομικά γυαλιά ηλίου στα οπτικά καταστήματα , αφετέρου είναι σπατάλη να δαπανά κανείς χρήματα για κάτι βλαβερό , ακατάλληλο και συνάμα ευτελές. Πώς γίνεται σε όλους σας να τα έκαναν δώρο; ( η πιό συχνή δικαιολογία που ακούμε μόλις ‘διαγνώσουμε’ τη μη αυθεντικότητα ) .Και δεν επιτρέπεται σε μια χώρα με …αιώνιο καλοκαίρι και συνυφασμένη με τη θάλασσα , να έχουμε ´μαιμού γυαλάκι ´ για την παραλία ( εκει όπου χρειάζεται το μέγιστο της προσοχής και της προστασίας )για να μην χαλάσουμε το καλό , το ακριβό που έχουμε για την …πασαρέλα!

Αν είναι απο άγνοια ή κακή ενημέρωση φταίμε όλοι!Οσο φταίνε οι ελλιπείς έλεγχοι και η ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών. Και σιγουρα ευθυνεται και ο ύπουλος εχθρός που λέγεται συσσωρευτική δράση του ηλίου! Τι σημαίνει αυτό; Οτι , δυστυχώς , τα προβλήματα εμφανίζονται μετά απο χρόνια και τις πιο πολλές φορές χωρίς γυρισμό..
Ποιά ειναι αυτά;
Ας μην χρησιμοποιήσουμε τρομακτικούς όρους ( όγκους , μελανώματα κλπ )
Ας μην πούμε για την πρώιμη γήρανση , τα πτερύγια , τις κερατοεπιπεφυκίτιδες ( όποιος εχει υποφέρει απο ηλεκτροσυγκόλληση , ξέρει…) αλλα ας αναφερθούμε επιγραμματικά σε δύο …ζητηματάκια που μας απασχολούν και οπως εξελίσσεται η απώλεια του όζοντος στην στρατόσφαιρα θα μας απασχολήσουν ακόμα πιο έντονα : στα ποσοστά εμφάνισης καταρράκτη ( μείωση της διαύγειας του κρυσταλοειδούς φακού απο τις υπεριώδεις ακτίνες ) και κυρίως, στον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας του αμφιβληστροειδή που οδηγεί στη σταδιακή και ανώδυνη απώλεια της κεντρικής όρασης…

Η πρόληψη ειναι το παν και η χρήση σωστών απορροφητικών γυαλιών ηλίου, όλο το χρόνο και απο την παιδική ηλικία, μονόδρομος.
Σας λέμε με αγάπη και ενδιαφέρον : προστατευτείτε σωστά ώστε να αποκτήσει ξανά νόημα το »σε προσέχω σαν τα μάτια μου »

Νικόλας Δ. Τσιορβάς
Οπτικός – Οπτομέτρης
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών

Μετάβαση στο περιεχόμενο