Φακοι επαφης : Εσυ τι λαθος κανεις ;

Σοβαρά λάθη κατά τη χρήση φακών επαφής κάνουν οι περισσότεροι χρήστες (ειδικά οι έφηβοι) με συνέπεια να διατρέχουναυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές μολύνσεις στα μάτια τους.

Νέα έρευνα, σε χρήστες ηλικίας 12-17 ετών, αποκαλύπτει ότι το 85% υιοθετούν τουλάχιστον μία ριψοκίνδυνη συμπεριφορά που απειλεί την όρασή τους, όπως: Κοιμούνται λίγες ή πολλές ώρες δίχως να έχουν βγάλει τους φακούς τους, ξαναχρησιμοποιούν τα διαλύματα καθαρισμού, ξεβγάζουν τους φακούς με σάλιο ή με νερό βρύσης, δεν αντικαθιστούν τους φακούς όσο συχνά πρέπει και αλλάζουν πολύ σπάνια τις θήκες φύλαξης.

Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι κοιμούνται φορώντας τους φακούς (ακόμα κι αν πρόκειται για φακούς τύπου day and night), γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονής στον κερατοειδή εξαιτίας της ελλιπούς οξυγόνωσής του. Πολύ πιο σοβαρά θα είναι τα πράγματα αν μολυνθεί ο κερατοειδής από μικρόβια που είτε υπάρχουν στον φακό είτε ζουν στην επιφάνεια των ματιών. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής έχει βακτηριακή κερατίτιδα, που μπορεί να συμβεί ακόμα και έπειτα από λίγες ώρες ύπνου με τους φακούς. Ωστόσο, βακτηριακή κερατίτιδα μπορεί να προκληθεί και από άλλες κακές συνήθειες, όπως η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής ή/και η ελλιπής συντήρηση των φακών. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχουν οι φακοί επαφής, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες βακτηριακής κερατίτιδας.

Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος είναι τα χημικά εγκαύματα στον κερατοειδή, που οφείλονται στο ξέπλυμα των φακών με λάθος διαλύματα πριν από τη χρήση τους.

Πολύ σημαντικό λάθος είναι, όμως, και το να φορούν φακούς επαφής άνθρωποι στους οποίους αντενδείκνυνται. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι παθαίνουν συχνές επιπεφυκίτιδες ή έχουν σοβαρές αλλεργίες, τα άτομα με έντονη και ανθεκτική ξηροφθαλμία, οι εργαζόμενοι σε χώρους γεμάτους σκόνη ή μικροσωματίδια, αλλά και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι τακτικοί και επιμελείς με τη χρήση, την αποθήκευση και τον καθαρισμό τους.

Για να προστατευτούν οι χρήστες φ.ε., συνίσταται:

  1. Να τηρούνται σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να χειρίζονται τα υγρά, τις θήκες και τους φακούς με καθαρά χέρια και ότι θα καθαρίζουν, θα ξεβγάζουν και θα απολυμαίνουν τους φακούς με βάση τις οδηγίες και τα προϊόντα που συνιστά ο οπτικός μας και όχι με σάλιο, νερό ή φυσιολογικό ορό.
  2. Να αντικαθιστούν το υγρό στη θήκη φύλαξης των φακών σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και όχι να το αναπληρώνουν.
  3. Να απολυμαίνουν συχνά τις θήκες των φακών επαφής και να τις αντικαθιστούν το αργότερο μία φορά το τρίμηνο (το ιδανικό είναι κάθε μήνα.
  4. Να φορούν του φακούς λίγες ώρες κάθε μέρα. Να χρησιμοποιούν τα διορθωτικά γυαλιά για τουλάχιστον ένα οκτάωρο την ημέρα και να αφήνουν μία ημέρα την εβδομάδα κατά την οποία δεν θα φορούν καθόλου φακούς επαφής.
  5. Να μην κοιμούνται ποτέ, ούτε για λίγη ώρα, φορώντας τους φακούς.
  6. Να αγοράζουν φακούς επαφής σύμφωνα με τα ‘’μέτρα ‘’και τις ανάγκες τους ( καμπυλότητα , υδροφιλία  κλπ )
  7. Να μην φορούν φακούς επαφής με ερεθισμένα μάτια, ούτε τους φακούς άλλων ατόμων.
  8. Ειδικά τα κορίτσια και όσοι χρησιμοποιούν μέικ απ, πρέπει να βάφονται αφού φορέσουν τους φακούς επαφής και να αφαιρούν το μέικ απ μετά την αφαίρεση των φακών.
  9. Να πηγαίνουν τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στον οφθαλμίατρο για προληπτικό έλεγχο των ματιών.
  10. Να πηγαίνουν αμέσως στον οφθαλμίατρο αν εκδηλώσουν οποιοδήποτε επίμονο ενόχλημα στα μάτια, όπως κοκκίνισμα, πόνο, φαγούρα, ευαισθησία στο φως κ.λπ.

Προσέξτε (σαν) τα μάτια σας !

Νικόλας Τσιορβάς

Οπτικός – Οπτομέτρης

Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών

Μετάβαση στο περιεχόμενο