Προστασια οφθαλμων απο το μπλε φως

Πολλοί άνθρωποι σήμερα υποφέρουν από κόκκινα ερεθισμένα μάτια, οπτική κόπωση, πονοκεφάλους, «θολή» όραση ακόμη και από αϋπνία κατά τη διάρκεια ή μετά τη χρήση ψηφιακών συσκευών. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από το αποκαλούμενο «όρατό φως υψηλής ενέργειας» γνωστό και ως μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από τις ψηφιακές συσκευές. Το μπλε φως από μόνο του είναι φυσικό φαινόμενο, άλλωστε βρίσκεται και μέσα στο φως της ημέρας και μας βοηθά να κρατηθούμε ξύπνιοι. Η υπερβολική έκθεση σε αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Οι ειδικοί φακοί για γυαλιά με μπλε φίλτρο εξουδετερώνουν το μπλε φως το οποίο εκπέμπεται από τις ψηφιακές οθόνες, προστατεύοντας τα μάτια από την κούραση και τους ερεθισμούς. Με τους φακούς αυτούς έχουμε μια πιο ξεκούραστη και άνετη όραση, καθώς μειώνουν την ένταση του φωτός που προκαλεί θάμπωμα ενώ παράλληλα ενισχύουν την αντιθεση (contrast) κάνοντας τα χρώματα της οθόνης πιο φυσικά και ζωντανά.

Η ζωή μας κυριαρχείται από ψηφιακές συσκευές Led (τηλεοράσεις, tablets, Smartphones, GPS). Αυτές οι φωτεινές πηγές εκπέμπουν μεγάλη ποσότητα «μπλε φωτός» για να τονίζεται η φωτεινότητά τους. Πολλές από αυτές τις συσκευές τις χρησιμοποιούμε πολλές ώρες, συνήθως από το πρωί έως το βράδυ. Συνηθίζουμε επίσης να έχουμε αυτές τις συσκευές σε μικρή απόσταση, έτσι τα μάτια μας αναγκάζονται να επανεστιάζουν συνεχώς καθώς παρατηρούμε εναλλάξ τις εικόνες και το κείμενο.

Το μπλε φως διαθέτει χαρακτηριστικά διασποράς. Γι΄αυτό και έχει υψηλότερη πιθανότητα μα προσκούσει στα σωματίδια σκόνης και υγρασίας που βρίσκονται στον αέρα. Το αποτέλεσμα είναι το μπλε φως να δημιουργεί μια εκτυφλωτική λάμψη και το φαινομενικό τρέμουλο της εικόνας, με αποτέλεσμα να φαίνονται ασαφή τα περιγράμματα.

Οι ειδικοί φακοί με φίλτρο για την μπλε ακτινοβολία κυκλοφορούν πλέον ευρέως απο όλες τις γνωστές μας εταιρείες (Essilor , HOYA , TOKAI , Δουνιας κλπ )
Μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σκελετό θέλετε. Χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ήδη φορούν γυαλιά με κάποια διόρθωση (
μυωπίαυπερμετρωπίααστιγματισμό), αλλά και από όλους όσους δεν φορούν γυαλιά με διόρθωση και θέλουν να προστατέψουν τα μάτια τους από την κούραση αλλά και από προβλήματα που μπορεί να προκληθούν λόγω της μακροχρόνιας χρήσης οθονών led. 
Τέτοια προβλήματα συμπεριλαμβάνουν και τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, μια σοβαρή πάθηση που προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στα μάτια.

Προστατέψτε τα μάτια σας απο βλαβερές συνέπειες και κόπωση , δίνοντας τους αυτό που τους αξίζουν. Απευθυνθείτε στόν οπτικό σας για να σας λύσει τυχόν απορίες και να σας δώσει το καλύτερο για σας και τα μάτια σας!

Νικόλας Τσιορβάς

Οπτικός

Απόφοιτος Τ.Ε.Ι Οπτικής Αθηνών

Μετάβαση στο περιεχόμενο