Η επιλογη γυαλιων ειναι τεχνη

Η επιλογή του κατάλληλου σκελετού για τα γυαλιά μας είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να μας εξασφαλίζει καλή εφαρμογή στο πρόσωπο, άνετο οπτικό πεδίο και φυσικά να ταιριάζει με την εμφάνισή μας και με το στυλ μας.

Τα γυαλιά οράσεως είναι το κύριο μέσο που μας προσφέρει καθαρή όραση σε περίπτωση μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού, πρεσβυωπίας ή και πολλά από αυτά μαζί. Ακόμα και αν επιλέγουμε φακούς επαφής στην καθημερινότητά μας, πάντα πρέπει να έχουμε ένα ζευγάρι

Πριν επιλέξουμε σκελετό και οφθαλμικούς φακούς, θα πρέπει να έχουμε μια πρόσφατη συνταγή και να συζητήσουμε για την χρήση των γυαλιών και τις καθημερινές μας ανάγκες. Η συνταγή σας και οι ανάγκες σας, θα σας οδηγήσει στις σωστές επιλογές και τελικά θα αποκτήσετε το ζευγάρι γυαλιών οράσεως που σας ταιριάζει.

Υπάρχουν κάποιοι κανόνες αισθητικής που δε πρέπει να παραβλέπουμε:

 Αν έχετε στρογγυλό πρόσωπο επιλέξτε τετράγωνα ή ξεκάθαρα γεωμετρικά πλαίσια για τα γυαλιά σας. Θα χαρίσουν γωνίες στο πρόσωπό σας. Για εσάς που έχετε τετράγωνο πρόσωπο, θεληματικό πηγούνι και έντονα ζυγωματικά, επιλέξτε γυαλιά σε σχήμα οβάλ ή στρογγυλά για να μαλακώσετε τις έντονες γωνίες του προσώπου σας. Αν το πρόσωπό σας είναι στενόμακρο, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να δώσετε πλάτος στα χαρακτηριστικά του. Δοκιμάστε γυαλιά σε ορθογώνιο σχήμα κι επιλέξτε αυτό που φαίνεται πιο συμμετρικό με το πρόσωπό σας. Και τέλος, εσείς με το οβάλ σχήμα , έχετε το σχήμα προσώπου στο οποίο προσαρμόζονται σχεδόν όλοι οι τύποι γυαλιών οράσεως και μπορείτε να αισθάνεστε τυχεροί.

Να θυμάστε πάντα πως η σωστή επιλογή ενός σκελετού οράσεως δεν βασίζεται μόνο στην αισθητική ή στη μόδα, αλλά γίνεται πάντα συναρτήσει της συνταγής σας, της κορικής σας απόστασης (απόσταση μεταξύ των δύο ματιών) & του προσώπου σας. Ειδικότερα, σε περίπτωση που η συνταγή σας είναι υψηλή μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός, συμβουλευτείτε και εμπιστευτείτε τον οπτικό – οπτομέτρη σας για την ιδανικότερη επιλογή σκελετού, σύμφωνα με τα δεδομένα σας.

Ως προς τα υλικά κατασκευής σκελετών υπάρχει τεράστια ποικιλία : Πάστινα ή κοκάλινα (acetate, mazzucchelli ) μεταλλικά (ατσάλι, τιτάνιο..), σύμμεικτα (συνδυασμός δύο ή περισσοτέρων υλικών),rubber (μαλακά, ελαστικά & ανθεκτικά) κ.ά.

Όσον αφορά τους παιδικούς σκελετούς, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δώσουμε στο υλικό ( καλό είναι τα μεταλλικά να αποφεύγονται σε μικρές ηλικίες γιατί ελοχεύει κίνδυνος τραυματισμού) και στο  σχήμα των φακών. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να τους παρέχουν ένα άνετο οπτικό πεδίο και να αποφύγουμε τα πολύ μακρόστενα σχήματα. Το μέγεθος θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την ηλικία τους και η εφαρμογή στο πρόσωπο να μπορεί να ρυθμιστεί. Συχνά χρησιμοποιούμε ειδικά λαστιχάκια για να στερεώνεται ο σκελετός όταν παίζουν ή τρέχουν, και ειδικές εύκαμπτες γέφυρες για την μύτη, ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Η επιλογή των κατάλληλων γυαλιών οράσεως δεν είναι απλή υπόθεση, είναι …τέχνη και χρειάζεται καθοδήγηση. Για μας ο καθένας από σας είστε μοναδικός και σκοπός μας είναι να φτάσουμε στο υψηλότερο σημείο αισθητικής . Γιατί και οι κανόνες είναι για να σπάνε και ποτέ το ιδανικό δεν ήταν τετριμμένο .

Μετάβαση στο περιεχόμενο