ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ‘’ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ ‘’

Κακή ενημέρωση , λάθος προτεραιότητες στα ζητήματα υγείας , λίγο η τάση μας ως λαός στο φθηνό και φανταχτερό , βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τα μάτια μας , με την αγορά ενός ακατάλληλου γυαλιού ηλίου .

 Είναι αφέλεια να θεωρούμε πως , ένα ψευτοαυτοκολλητάκι με ενδείξεις τύπου ‘’UV100 ‘’ κλπ , μας εξασφαλίζουν , πως τα κατα πολύ φθηνότερα γυαλιά περιπτέρων, δωράρικων , ρουχάδικων , παιχνιδάδικων και λοιπών … άδικων , έχουν σχέση με τα κανονικά , τα πιστοποιήμενα , τα κατάλληλα. ( επικεφαλίδα)

Δεν είπε κανείς να διαθέσετε σε δύσκολους καιρούς , ένα μηνιάτικο για ένα υπεργκλαμουράτο γυαλί του τάδε μόδιστρου , αντίθετα υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας γυαλιά ηλίου στα καταστήματα οπτικών , προσιτά , οικονομικά και πανέμορφα.

Αλλά εκτός απο πεταμένα λεφτά  , τα γυαλιά ηλίου που αγοράζουν κάποιοι – δυστυχώς πολλοί – απο σημεία που θα πρεπε δια νόμου να απαγορεύοταν , είναι άκρως επικίνδυνα!

 Το μάτι , έχει τους δικούς του μηχανικούς προστασίας , οι οποίοι με έναν οποιοδήποτε σκούρο φακό , ξεγελιούντε και  το αφήνουν πλήρως εκτεθειμένο στις βλαβερές ακτινοβολίες.Αν οι φακοί διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας δεν έχετε πρόβλημα , όμως αν όχι  είναι προτιμότερο να μη φορέσετε τίποτα παρά ένα λάθος γυαλί!

 Η μεγάλη πλάνη και παγίδα είναι πως οι βλαβερές συνέπειες του ηλίου ( στα πάντα , για να μη ξεχνάμε το δέρμα) είναι συλλεκτικές και μακριπρόθεσμες , εμφανίζονται …αργότερα και είναι από σημαντικές έως ανεπανόρθωτες. Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας , Καταρράκτης , εκφύλιση επιπεφυκότα , φωτοκερατίτιδα , είναι ενδεικτικά λόγοι προσοχής απο την παρατεταμένη έκθεση των ματιών στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να σταθούμε σε ένα λάθος που συναντούμε κατα κόρον και είναι η επιπόλαιη αντίληψη ότι ‘’θέλω ένα φθηνό γυαλί για την θάλασσα’’ . Στην Ελλάδα της μακροχρόνιας ηλιοφάνειας η ευλογία γίνεται κατάρα. Συναντούμε φαινόμενα που κάποιοι κρατάνε πανάκριβα γυαλιά σε συρτάρια φυλαγμένα για επιλεγμένες απογευματινές εμφανίσεις και για την παραλία και την πολύωρη έκθεση ‘’φοράμε’’ το <<έλα μωρέ , τσάμπα το πήρα , λάδια , αλάτια , ρακετούλα , μη χαλάσω το καλό >>.

 Και έρχονται οι παγκόσμιες στατιστικές να μας εμφανίζουν ψηλά στις παραπάνω παθήσεις και έρευνες που δείχνουν ότι όλες αυτές , στην Ελλάδα , ολοένα και εμφανίζονται σε νεότερες ηλικίες…

Η αγορά ενός σωστού , κατάλληλου , απορροφητικού γυαλιού δεν είναι ούτε αξεσουάρ μόδας , ούτε παιχνίδι .Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ένα ,  από κάποιον πλανόδιο , αναξέλεγκτα απο το διαδίκτυο ή εκτός οπτικού καταστήματος, ξανασκεφτείτε το!

Μετάβαση στο περιεχόμενο