Ειναι οι φακοι επαφης η σωστη επιλογη για το παιδι μου;

Η ανάγκη για διόρθωση της όρασης απασχολεί πλέον παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της γης. Τόσο τα γυαλιά όσο και οι φακοί επαφής αποτελούν επιλογή όσων έχουν προβλήματα όρασης. Και αν και για τα ολοένα και κομψότερα γυαλάκια τα έχουμε πει , είναι οι φακοί επαφής ενδεδειγμένη λύση διόρθωσης για τους μικρούς μας φίλους; Και αν ναι , τι πρέπει να προσέξουν ;

Η απάντηση είναι πως αν τηρηθούν ευλαβικά οι κανόνες υγιεινής και ορθής χρήσης , τα παιδιά είναι εξαιρετικοί υποψήφιοι για τη χρήση των φακών επαφής. Είναι γεμάτα ενέργεια , έχουν έντονο τρόπο ζωής και τα γυαλιά δε βοηθούν ( κυρίως στη συμμετοχή τους σε απαιτητικά αθλήματα) ενώ οι φ.ε. μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες χωρίς να χρειάζεται να τους βγάλουν. Εξάλλου δεν περιορίζουν την περιφερική όραση όπως τα γυαλιά.Εκτός από τα προφανή οφέλη για την όραση , οι φακοί επαφής μπορεί να έχουν και ψυχολογικό αντίκτυπο , με αποτέλεσμα την τόνωση της αυτοπεποίθησης σε σύγκριση με τα γυαλιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά – χρήστες φακών επαφής αισθάνονταν καλύτερα με την εξωτερική τους εμφάνιση , είχαν μεγαλύτερη αποδοχή στις παρέες , πιο αποτελεσματικά στα αθλήματα και πιο άνετα στο σχολείο σε σχέση με παιδιά που φορούσαν μόνο γυαλιά.

Όσον αφορά την ηλικία που μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει την εφαρμογή φακών επαφής , αυτό έγκειται στην ωριμότητα και στην υπευθυνότητα του , στοιχεία που οι επαγγελματίες υγείας των ματιών , θα χρειαστούν την συναίνεση και την αρωγή των γονέων του υποψήφιου χρήστη . Θα πρέπει να επιτηρούνται από τους γονείς ώστε οι τελευταίοι να διασφαλίσουν την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής , και ορθής χρήσης : σχολαστική απολύμανση χεριών σε κάθε επαφή με τα μάτια , σωστή φύλαξη και φροντίδα των φακών και τήρηση των κανόνων διάρκειας εφαρμογής ( δεν φοράμε π.χ. ημερήσιο φακό για παραπάνω από μια ημέρα , δεν μη κατάλληλους φακούς στον ύπνο μας κλπ ) .

Η σωστή επιλογή του είδους και της διάρκειας χρήσης όπως αυτή προκύπτει απο τις ανάγκες του νεαρού χρήστη , θα παρθεί με την βοήθεια του επαγγελματία υγείας των ματιών ( οπτικός – οπτομέτρης ) και προσεκτική αξιολόγηση.Στις περισσότερες των περιπτώσεων οδηγούμαστε σε εφαρμογές συχνής αντικατάστασης (έχοντας πλέον την πολυτέλεια των απλοποιημένων διαλυμάτων καθαρισμού) αλλά και τη λύση των ημερήσιων φ.ε. που τους πετάμε το βράδυ και τους ανανεώνουμε κάθε φορά με νέο ζεύγος.

Εν κατακλείδι , τα υπεύθυνα και προσεκτικά παιδιά μπορούν να απολαύσουν την έντονη και απαιτητική καθημερινότητα τους με τη χρήση φακών επαφής με την συναίνεση, την καθοδήγηση και επιτήρηση του οπτικού τους και των γονέων τους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο