ΒΑΡΗΚΟΙΑ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ. ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • Η βαρηκοΐα αφορά λίγους ανθρώπους και μάλιστα μεγάλης ηλικίας.
    Μύθος! Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 1.000.000 βαρήκοοι, το 50% αυτών είναι κάτω των 50 ετών ενώ υπάρχουν και περίπου 80,000 βαρήκοα παιδιά.
  • Η βαρηκοΐα δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, μπορώ να ζήσω με αυτή.
    Μύθος! Αποδεδειγμένα όσοι έχουν έστω και μικρή βαρηκοΐα είναι λιγότερο παραγωγικοί και κοινωνικοί, είναι εσωστρεφείς, ευερέθιστοι, ακόμα και αγενείς. Συνήθως, οδηγούνται σε επαγγελματική και κοινωνική απομόνωση.
  • Η βαρηκοΐα μπορεί να προκαλέσει και διάφορες ψυχικές νόσους με πιο κοινή την κατάθλιψη.
    Αν βάλω ακουστικό θα πέσει περισσότερο η ακοή μου.
    Μύθος! Έρευνες αναφέρουν ότι όσοι δεν φορούν ακουστικό χάνουν, στον ίδιο χρόνο τρεις φορές περισσότερη ακοή από αυτούς που φορούν. Ένα ακατάλληλο ακουστικό όμως, μπορεί να προκαλέσει ζημιά για την ακοή.
  • Τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν βοηθούν, κάνουν θόρυβο και σφυρίζουν.
    Μύθος! Στην Ελλάδα πολλές εφαρμογές ακουστικών είναι λανθασμένες. Τα ακουστικά πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε εξειδικευμένα Κέντρα Ακοής και τέτοια υπάρχουν ελάχιστα, ενώ είναι γεγονός ότι μόλις την τελευταία δεκαετία η τεχνολογία μπορεί να δώσει πραγματική λύση σε όλες τις περιπτώσεις. Σήμερα τα ακουστικά βαρηκοΐας δίνουν πραγματική λύση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις και μάλιστα με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
  • Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι ογκώδη και ακαλαίσθητα.
    Μύθος! Τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα ακουστικά σήμερα, σχεδόν στο σύνολο τους, είναι μικροσκοπικά και αθέατα και με εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα ακόμα και σε βαριές περιπτώσεις.
  • Αγοράζοντας απλά ένα ακουστικό λύνω το πρόβλημά μου.
    Μύθος! Για να δώσουν, τα ακουστικά, λύση θα πρέπει να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος, να εφαρμοστεί και να ρυθμιστεί σωστά, κάτι που μόνο ένας ειδικός ακοοπροθετιστής μπορεί να κάνει. Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται στο άτομο το οποίο θα εφαρμόσει το ακουστικό και όχι στο ίδιο το ακουστικό το οποίο ο ασθενείς δεν είναι σε θέση να το αξιολογήσει.
  • Η βαρηκοΐα είναι ίδια σε όλους.
    Μύθος! Υπάρχουν περισσότερες από 30 διαφορετικές παθήσεις ακοής, με τη γενική ονομασία βαρηκοΐα, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους και χρίζουν πολύ διαφορετικής αντιμετώπισης.
  • Όλα τα ακουστικά είναι λίγο ως πολύ ίδια.
    Μύθος! Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι ακουστικών ξεχωριστοί για την πάθηση αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
  • Ακριβότερο ακουστικό = καλύτερη ακοή.
    Μύθος! Το κόστος εξαρτάται από την πάθηση. Ένα ακριβό ακουστικό μπορεί να είναι ακατάλληλο και να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η επιλογή του κατάλληλου ακουστικού είναι δύσκολη και μόνο ένας ειδικός ακοοπροθετιστής μπορεί να την κάνει.
Μετάβαση στο περιεχόμενο