Ακουστικα βαρηκοΐας : Ξεχαστε τα προβληματα του (αμαρτωλου) …

‘Οπως πολλά πράγματα στη ζωή μας έτσι και τα ακουστικά βαρηκοϊας “κουβαλάνε” μαζί τους αμαρτίες του παρελθόντος.
Πιο συγκεκριμένα , διάφορους λόγους και αιτίες κακής επιλογής και χρήσης , που αντί να υπηρετήσουν το σκοπό ύπαρξης τους  την σωστή αποκατάσταση , δυσκόλεψαν και στο τέλος απαξιώθηκαν.

Οι λόγοι πολλοί και οι ευθύνες ακόμα περισσότερες με όλους μας αποδέκτες.
Κακή ενημέρωση , έλλειψη εμπιστοσύνης,παιδείας , τεχνογνωσίας, ,»θυσίες» στο βωμό του κέρδους ,είνα επιγραμματικά μερικοί από τους δεκάδες λόγους .

Ένα επικερδές σε αλλοτινές εποχές επάγγελμα ,διασύρθηκε από λάθος επαγγελματίες , χωρίς κατάρτιση , χωρίς γνώση , χωρίς έλεγχο
οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από κακής επιρροής »ειδικούς» , οδήγησαν σε λάθη και παραλείψεις που κληροδότησαν και στους μεταγενέστερους ακοόπροθετιστές.

Και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν με τον πλέον εσφαλμένο τρόπο σε περιπτώσεις παιδικής βαρηκοϊας , με εγκληματικά επιπόλαιες μεθόδους αποκατάστασης που όχι μόνο δεν διόρθωσαν ,αλλά διόγκωσαν το πρόβλημα.
Είδαμε περιπτώσεις που ενώ φώναζαν για αμφοτερόπλευρη εφαρμογή , αυτή έγινε μόνο στο ένα αυτί και μάλιστα στο λάθος! Δηλαδή αντί να εφαρμοστεί στη πλευρά με την μεγαλύτερη βλάβη , ώστε να βοηθηθεί το »χειρότερο » αυτί και να επέλθει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισορροπία , εφαρμόστηκε στο »καλό » αυτί , με πιο εύκολη και “εγγυημένη” την… επιτυχία εφαρμογής , αχρηστεύοντας σε βάθος χρόνου το μη διορθωμένο αυτί.

Με αφορμή αυτό να πούμε πως όταν υπάρχει βαρηκοια και στα δύο μας αυτιά είναι μεγάλο λάθος το να θεωρούμε πώς θα λυθεί το πρόβλημα με ένα ακουστικό. Το αυτί που δεν διορθώνεται επιδεινώνεται διαρκώς , έχουμε τεράστια προβλήματα στο να ακούσουμε σωστά ειδικά όταν βρισκόμαστε με παραπάνω τους ενός συνομιλητές και εν τέλει αν το πρόβλημα άγεται μόνο στο οικονομικό είναι προτιμότερη η εφαρμογή δύο πιο οικονομικών ακουστικών από ένα και δαπανηρό.

Ένα άλλο , πολύ συνηθισμένο λάθος είναι η επιλογή για λόγους …αισθητικής ενδωτιαίων ( αυτά που μπαίνουν μέσα στο αυτί και δεν πολυφαίνονται ) ακουστικών σε περιπτώσεις που αυτά δεν είχαν την δυνατότητα να καλύψουν μεγάλες βαρηκοϊες …
Σ αυτή τη περίπτωση οι ευθύνες μοιράζονται και σε μάς και σε όσους αρνούνται πεισματικά να ακολουθήσουν την ορθή οδό αποκατάστασης βάζοντας το “φαίνεσθαι” μπροστά από το πρέπον.

Αν σ όλα αυτά προσθέσει κανείς και λάθη σε απλά και βασικά , όπως κακές μετρήσεις (ακοογράμματα που έγιναν σε συνθήκες…πανζουρλισμού) , λάθος λήψεις μέτρων (και μετά “σφυρίζουν”) , καμιά ενημέρωση για τη χρήση και τη συντήρηση των ακουστικών και τις σωστές ρυθμίσεις ( είδαμε επιτήδειους να εξαφανίζονται μετά την …πώληση του/ των ακουστικών) τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους που ένα ακουστικό έμεινε στο συρτάρι , και όλοι σας κατά καιρούς ακούσατε πως “ο τάδε δε βολεύτηκε τ ακουστικό του ” ή ο ” δείνα έδωσε ένα σκασμό λεφτά αλλά δεν ακούει ” …

Εμπιστευτείτε τους σωστούς επαγγελματίες , έχετε υπακοή και υπομονή στα όσα βασικά σας ζητούν και μην αφήσετε κανένα από τα κουσούρια που διαβάσατε ή ακούσατε από άλλους να σας στερήσουν το να ακούτε πάλι τη ζωή και τους γύρω σας!

Νικόλας Τσιορβάς
Ακοοπροθετιστής
Ιδιοκτήτης του Κέντρου Αποκατάστασης Ακοής Ανατολικής Αττικής
38ο χλμ Λεωφόρου Πόρτο Ράφτη
2299063059 , info@eyesee.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο