Εμβοή ονομάζεται το βουητό που αντιλαμβάνεται κανείς στο αυτί/στα αυτιά του ή συνολικά στο κεφάλι του, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή ήχου. Ο ήχος που ακούει κανείς παράγεται από το ίδιο το αυτί του και γίνεται αντιληπτός μόνο από τον ίδιο τον ασθενή!
Οι εμβοές είναι συχνές και 10% των ενηλίκων πάσχει από αυτές. Μπορεί να είναι σαν σφύριγμα, σαν τζιτζίκια ή σαν κουδούνισμα, να μοιάζουν σαν τα παράσιτα του ραδιοφώνου, να είναι συνεχείς ή διακοπτόμενες, μπορεί ακόμα να φεύγουν και να επανέρχονται μέσα στη μέρα.
Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε πώς δημιουργούνται οι εμβοές, αν και ξέρουμε ότι σχετίζονται με βλάβες στο ακουστικό όργανο (κοχλία) ή με κάποιο άλλο πρόβλημα στα αυτιά, από το πιο απλό (κερί), μέχρι το πιο σύνθετο (π.χ. σύνδρομο Ménière).
Ξέρουμε, όμως, πως πιο συχνή αιτία εμβοών σε νέους και μεσήλικες είναι το ακουστικό τραύμα, ενώ στους ηλικιωμένους, είναι η γήρανση του κοχλία και του ακουστικού νεύρου (πρεσβυακουσία). Οι εμβοές αρχικά δεν είναι συνεχείς, η έντασή τους είναι μικρή και το άτομο δεν τους δίνει σημασία, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν τις ακούει και δεν τον ενοχλούν.
Όμως, το βράδυ, στην ησυχία του υπνοδωματίου, γίνονται αντιληπτές και ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα με τις εμβοές: μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής, αν είναι συνεχείς και έντονες.
Ευνοούνται από πτώση της ακοής , τραυματισμούς του αυτιού , διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος.
Υπάρχουν αυτές που ακούει μόνο ο ασθενής ( υποκεινενικές) και σπανιότερα καποιες που τις ακούει και ο εξεταστής (αντικειμενικές) .
Εάν προκύψουν ξαφνικές εμβοές ή χωρίς εμφανή αίτια συνοδεύομενες απο απώλεια ακοής , ζάλη ή μετά από λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού και παραμείνουν άνω της εβδομάδας , τότε επισκεφτείτε ΩΡΛ ιατρό .
Επιγραμματικά θα αναφέρουμε ορισμένους παράγοντες που κινδυνεύουμε για εμφάνιση εμβοών , όπως η έκθεση σε έντονο θόρυβο , καρδιαγγειακά προβήματα , η ηλικία , το φύλο ( και εδώ οι άντρες υποφέρουν περισσότερο) , το κάπνισμα.
Στίς επιπλοκές κρατήστε εν τάχει την κόπωση , το άγχος , την έλλειψη συγκέντρωσης , διαταραχές της μνήμης , κατάθλιψη , ευεριστότητα κ.α.
Η διάγνωση γίνεται με λήψη ιστορικού , κλινική εξέταση , ακοολογικό έλεγχο και με την βοήθεια υπερήχων , αξονικών ή μαγνητικών τομογράφων .
Κλείνοντας , δυο λόγια για την θεραπεία . Στις περιπτώσεις που οι εμβοές οφείλονται σε παράγοντες που προαναφέραμε , αποκαθιστούμε το αίτιο που τις δημιούργησε ( πχ . αφαιρούμε το κερί ή αντιμετωπίζουμε τυχόν αγγειακό πρόβλημα ) .
Επίσης με καταστολή του θορύβου με τη βοήθεια ειδικών συσκευών.
Με τη χρήση ακουστικών βαρηκοιάς όταν αυτή συνυπάρχει .
Με φαρμακευτική αγωγή και με διάφορες εναλλακτικές θεραπείες.